Categorieën
Evenementen

Open monumentendag: opgravingen in Ten Boer

Oorspronkelijk gepubliceerd op 15 september 2019 op LinkedIn

Vandaag was het Open Monumentendag. Vaak zijn het elk jaar dezelfde gebouwen die de deuren open zetten en waar je een kijkje kunt nemen. Interessant genoeg, maar dit jaar was er in Ten Boer iets anders te zien: op de plek waar straks het nieuwe kindcentrum gebouwd wordt, doet MUG Ingenieurs op dit moment archeologisch onderzoek.

opgravingen
Archeologische opgravingen op het terrein van het kindcentrum

Kinderen helpen mee

De afgelopen dagen mochten de kinderen van obs De Huifkar en cbs De Fontein al helpen met het onderzoek. De leerlingen van deze scholen zullen straks, samen met de bezoekertjes van de opvang van Kids2B, de gebruikers van het nieuwe kindcentrum op deze plek worden. De kinderen hebben al van alles gevonden en nemen dat mee naar school. Daar maken de kinderen tekeningen, verhalen en gedichten over de vondsten. Die worden bij het officiële onderzoeksrapport van Mug Ingenieurs gevoegd en aangeboden aan de gemeente Groningen.

Bijzonderheden worden gedocumenteerd
Bijzonderheden worden zorgvuldig gedocumenteerd

Vandaag konden ook alle andere inwoners van Ten Boer, en wie verder maar belangstelling had, de opgravingen bekijken. Archeologen van MUG Ingenieurs gaven rondleidingen. Zowel André als Cuno brachten op een prachtige manier de geschiedenis tot leven. Na hun toelichting zag je geen profiel van aardlagen meer, maar bewoners uit de vroege Middeleeuwen die hun afval kwijt moesten, die kampten met overstromingen, die hun tienden moesten afdragen aan het klooster waar ze onder vielen en die onder zware omstandigheden hun leven zo goed mogelijk probeerden te leven.

Badorf-aardewerk

De opgravingen zijn op de plek waar de rand van een huiswierde was, een wierde met een boerderij erop, bewoond zo tussen 800 en 1200 na Christus. Er zijn allerlei dingen gevonden die vrij gebruikelijk zijn: resten aardewerk, dierlijke botten en resten van gebruiksvoorwerpen. Een toch wel bijzondere vondst zijn de scherven van zogenaamd Badorf-aardewerk uit de 9e eeuw. Dat aardewerk was niet gebruikelijk op een eenvoudige boerderij in de tijd. Toch nog een vleugje geheimzinnigheid.

De bouwplaats
De bouwplaats

Virtual Reality

Een regelrechte hit waren de Virtual Reality-brillen. Daarmee kon je letterlijk zien hoe het landschap er in de vroege Middeleeuwen uitzag. In dat weidse landschap stond één boerderij naast een waterput die je binnen kon stappen en waar je in kon rondlopen. Verbazing en bewondering sprak uit de reacties van de deelnemers aan de rondleiding. Een prachtige manier om nog meer diepte te geven aan de opgravingen en de tijd waarin de mensen leefden waar je de resten nu in de aardlagen en scherven ziet terugkomen.

De rondleidingen trokken behoorlijk wat bezoekers, ’s ochtends zo’n 60 mensen en ’s middags nog eens een stuk of 50.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *