Categorieën
Evenementen

Schoolkerk Garmerwolde opent met tentoonstelling Feest! In Oost en West

In Garmerwolde is vrijdag de tentoonstelling “Feest in Oost en West”geopend in de dorpskerk. In samenwerking met het Catharijneconvent in Utrecht is een tentoonstelling ingericht in de toren van de kerk over christelijke en islamitische feesten. Door de week is de kerk geopend voor schoolklassen die de tentoonstelling bezoeken, in het weekend voor toeristen en passanten. Daarmee is de kerk in Garmerwolde de eerste Schoolkerk van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Maquette van de kerk van Garmerwolde

Volle kerk

De gasten bij de opening werden vrijdag 28 februari om 15 uur ontvangen met koffie en een koekje van cateraar Avec Plezier die in het ontvangstgebouw bij de kerk voortaan een bescheiden horecagelegenheid uitbaat. De kerk liep snel vol en er moest een aantal mensen staan; alle kerkbankjes waren bezet. Voor de preekstoel zaten de kinderen van de hoogste klassen van de o.b.s. Garmerwolde op kussens. Voor hen was later in het programma een rol weggelegd.

De kerk…

In de overvolle kerk waren natuurlijk de nodige prominenten aanwezig. Dorpswethouder Inge Jongman van de gemeente Groningen was aanwezig, ze zou later op de middag nog een kort woordje spreken. Daarnaast was op de eerste rij een plek gereserveerd voor oud-directeur Peter Breukink van de SOGK. Zijn jarenlange inspanningen lagen mede ten grondslag aan de totstandkoming van het concept Schoolkerk en de tentoonstelling. Maar naast allerlei andere betrokkenen bij de kerk en de tentoonstelling was het grootste deel van de genodigden inwoner van Garmerwolde.

in het dorp…

Dat gaf meteen aan welke positie de kerk in het dorp inneemt. Of zoals Anne Benneker, lid van de plaatselijke commissie die het beheer van de kerk heeft, het zei: “We zijn vanaf het begin enthousiast geweest over het concept Schoolkerk en de tentoonstelling, maar we hebben gezegd: het is wel ónze kerk!”
Dat betekent dat alle functies die de kerk had, een enkele kerkdienst nog, trouw-en rouwdiensten, concerten, opening op landelijke en lokale feestdagen, ook mogelijk blijven in de nieuwe situatie. De betrokkenheid van het dorp bij de kerk komt ook tot uiting in het feit dat de obs Garmerwolde, die pal tegenover de school staat, sleutelbewaarder van de kerk is. In 2017 kreeg de school de sleutel van de kerk in bewaring. Het doel daarvan was kinderen intensiever te betrekken bij het erfgoed in hun dorp.

“Het is wel ónze kerk”

Anne Benneker, lid van de plaatselijke commissie
Uitzicht uit de toren van de kerk van Garmerwolde

Toespraken

Precies om 15 uur greep voorzitter van het bestuur van de SOGK Pim de Bruijne de microfoon. Hij kondigde een reeks sprekers aan met de belofte dat alle gasten dan een eerste blik op de tentoonstelling in de toren zouden mogen werpen.
Dimph Schreurs van het Catharijneconvent in Utrecht vertelde over de geschiedenis van de tentoonstelling: een tiental musea in het hele land doen mee aan het project Feest! Weet wat je viert.
In Garmerwolde is Feest in Oost en West het onderdeel dat aandacht geeft aan een aantal christelijke en islamitische feesten met behulp van moderne architectuur en spannende presentaties. Ze voelde zich persoonlijk erg betrokken bij het project: “Als katholiek meisje opgegroeid in een gereformeerd dorp vind ik het mooi dat we op deze manier religieuze diversiteit vieren en dan ook nog met aandacht voor regionale verschillen en verspreid over heel Nederland”.

Bewaren voor de toekomst

Patty Wageman, de nieuwe directeur van de SOGK, prees het initiatief van scheidend directeur Peter Breukink. Verder ging ze kort in op betekenis van kerken in heden en verleden. Waar vroeger de religieuze functie centraal stond, is nu vaak de betekenis veel breder en ligt het accent op cultuur en recreatie. “Aanpassingen aan de moderne tijd zijn noodzakelijk om de kerken te bewaren voor de toekomst”, aldus Wageman.

“Aanpassingen aan de moderne tijd zijn noodzakelijk om de kerken te bewaren voor de toekomst”

Patty Wageman, directeur SOGK

Filmpje

Als intermezzo werd een filmpje vertoond over de totstandkoming van de tentoonstelling in de kerktoren. Het was gemaakt door de NAM, één van de vele geldschieters van de tentoonstelling. Het filmpje was vooral een promotiefilmpje voor het NAM leefbaarheidsfonds. Het gaf een beeld van de werkzaamheden, maar probeerde vooral de bijdrage van de NAM en de grote betrokkenheid van de NAM bij “het gebied” aan te tonen. Er ontstond wat ongemak in de kerkbankjes en het applaus na het filmpje was wat lauw.

Garmerwolde-lied

Nadat Christiaan Velvis en Agmar van Rijn van de SOGK hadden toegelicht welke creatieve en bouwtechnische uitdagingen de voorbereidingen hadden gezorgd was het moment van de opening eindelijk daar. Dorpswethouder Inge Jongman van de gemeente Groningen werd kort geïnterviewd en toen werd het Garmerwolde-lied gezongen door de kinderen. Eindelijk konden zij hun bijdrage leveren aan het programma. Lid van de plaatselijke commissie Hanny Havenga had speciaal voor vandaag een extra couplet van het lied gemaakt. Een nieuw couplet, alleen over de kerk. Daarna ging de wethouder met de kinderen als eerste richting toren.

De presentatie "Pinksteren" van de tentoonstelling Feest! in Oost en West in de kerk van Garmerwolde

De toren in

Bestuursvoorzitter Pim de Bruijne waarschuwde voor files bij de toren. Niet iedereen uit de goed bezette kerk kon natuurlijk meteen naar boven. Maar er was ook champagne en de mogelijkheid om eerst te genieten van hapjes en meer drankjes in het Atelier Avec Plezier.
In de toren waren nog niet alle installaties al in werking en ook de bijbehorende audiotour kregen de genodigden niet mee. Wel voor iedereen beschikbaar was het prachtige uitzicht over Garmerwolde en omstreken boven in de toren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *